Rectificare prin trecere fără vârfuri

Rectificarea fără centre este o procedură de tipul rectificării circulare exterioare aplicată în cazul unor serii mari de componente cilindrice, care garantează, având în vedere timpul foarte redus de prelucrare (pentru fiecare piesă), o productivitate şi o rentabilitate foarte ridicate. Piesa de prelucrat este sprijinită mai sus de mijloc de o riglă, în timp ce avansul longitudinal este efectuat prin intermediul unui disc de antrenare montat opus discului abraziv.

Realizarea de toleranţe deosebit de strânse şi, în funcţie de calitatea discurilor abrazive, inclusiv rugozităţi foarte ridicate ale suprafeţelor

Pe lângă avantajele menţionate mai sus, caracteristicile speciale ale acestei proceduri de rectificare permit şi realizarea de toleranţe deosebit de strânse şi, în funcţie de calitatea discurilor abrazive, inclusiv rugozităţi foarte ridicate ale suprafeţelor.

Ca urmare a simplităţii încărcării şi descărcării (cu piese de prelucrat) a acestui tip de maşini, acestea pot fi foarte uşor incluse în lanţul unor linii de producţie, ceea ce face posibilă prelucrarea completă a pieselor într-un spaţiu minim posibil şi dintr-o singură trecere.

În ceea ce priveşte selectarea corectă a calităţii discurilor abrazive şi de reglaj este dificil să se facă o standardizare, având în vedere complexitatea aplicaţiilor fără vârfuri. De aceea, numărul de variante aflate la dispoziţie este extrem de mare. Proiectarea corpului abraziv potrivit pentru fiecare caz în parte se orientează în principal după criterii precum tipul şi duritatea materialului de prelucrat, cote, viteza de trecere, dimensiunile piesei de prelucrat sau rugozitatea suprafeţei.