Honuirea cu cursă scurtă (superfinisarea)

Cea mai frecventă aplicaţie a honuirii cu cursă scurtă (cunoscută şi sub denumirea de superfinisare) este prelucrarea finală a bilelor, respectiv a căilor de rulare ale inelelor de rulmenţi. În acest caz se aplică deseori soluţia unei finisări prealabile cu o piatră cu corindon cu liant ceramic, urmată de finisarea finală cu o piatră din carbură de siliciu tot cu liant ceramic.

La finisarea prealabilă urmează să fie aşchiaţi (în funcţie de diametrul inelului) în jur de 12 μm la fiecare postmăsurătore, pentru a îmbunătăţi astfel în mod decisiv ondulatia căii de rulare (şi totodată silenţiozitatea rulmentului). Întrucât la finisarea finală se pune problema realizării unei rugozităţi a suprafeţei de sub 0,05 μm Ra, aşchierea totală se înscrie, de regulă, în plaja a 2-3 μm.

Selectarea granulaţiei potrivite se orientează în principal după diametrul inelului

Selectarea granulaţiei potrivite se orientează în principal după diametrul inelului. Cu cât diametrul este mai mare, cu atât trebuie selectată o granulaţie mai mare a pietrelor de finisare.

Pe lângă finisarea inelelor de rulmenţi, există şi alte numeroase operaţiuni cu pietre de finisare, prin intermediul unui echipament ataşat care oscilează cu cursă scurtă, pentru aplicarea finisajului final al diametrelor exterioare unor diferite piese, precum arbori, valţuri ş.a.